Żywność

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny i szacunek dla wartości wyróżnia Piekarnię Pochopień na tle konkurencji, stawiając ją na czele krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla

Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach w kraju. Napój ten jest nam znany od kilkuset lat, ale wciąż pijemy go z reguły w dwóch wariantach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Ponieważ

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Przedsiębiorstw przetwarzających kawę są tysiące, jednakże Lavazza nieprzerwanie znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż historia firmy Lavazza zaczęła się w końcu XIX wieku w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20 dolarów nabył niewielki sklep, gdzie mielono ziarna kawowca i produkowano ich oryginalne mieszanki. Podbiły one błyskawicznie serca mieszkańców miasta. Sto lat później firma Lavazza wciąż oczarowuje jakością swoich kaw, ustanawiając wzorce

Cechy żywności ekologicznej

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w XX w., artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać różnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z rosnącą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni wyrobów wyprodukowanych z ekologicznej żywności. Ekologiczna żywność – z upraw nie wykorzystujących chemicznych pestycydów i nawozów Żeby dany produkt trafiający

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała substancje

Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Warzywa kiszone są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański specjał, nieczęsto wykorzystywany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach. Z jakiego powodu kwaszone przetwory warzywne są popularne? Historycy uznali, że metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu albo w soli, stosowana

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków. Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz także smaczna przekąska Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z

Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?

W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy i odpowiedni ubiór pracowników. Podstawą pracy w branży gastronomicznej jest odpowiednie przeszkolenie z zakresu zasad

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

W sałatce, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe. Jak zrobić kiszone ogórki? Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest stosunkowo proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki lub drewniane beczki, w których ogórki

Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków

Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po półsłodkie. Może to być gotowy trunek kupiony w sklepie lub też zrobiony samodzielnie. Grzaniec –