Więcej szczegółów o soku z kiszonych buraków.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo związków wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.
Czemu warto spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one także ochronę podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]