Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Kup zakwas na barszcz czerwony.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, lecz także smaczna przekąska

Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a równocześnie nieco słodki aromat sprawia, że idealnie łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wolą w nim kawałki kiełbasy, jajo oraz ziemniaki, inni zalewają nim uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, ale też smaczna przekąska albo ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupiącego krokiecika z pieczarkami.

Warto zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem zawiera mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, toteż poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kiszonych!

Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje własne ulubione dodatki i w inny sposób przyprawia to danie. Niektórzy kochają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalny słodki smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować na własną rękę, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie lub przez internet.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]