Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Dowiedz się więcej o różowej soli himalajskiej na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja konieczna do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie własności ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, selen czy wapń, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i żelaza

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , zatem nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]