Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

kiszone ogórki ekologiczne

W sałatce, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe.

Jak zrobić kiszone ogórki?

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest stosunkowo proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki lub drewniane beczki, w których ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie stawia się pojemnik na przynajmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można podkręcić również innymi przyprawami, przykładowo liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu czy kawałkami ostrej papryki. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarnią, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że należy zrezygnować z ogórków kwaszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach czy też w workach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?

Od wieków powszechnie wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż razem z kiszonkami spożywamy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, usprawniając tym samym proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, A i E, a także niemało składników odżywczych ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, miedź i sód. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile nie odpychają cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]