Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Jeśli szukasz kiszonkek, odwiedź tę stronę.

Warzywa kiszone są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański specjał, nieczęsto wykorzystywany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Z jakiego powodu kwaszone przetwory warzywne są popularne?

Historycy uznali, że metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu albo w soli, stosowana jest przez ludzkość od ponad 4 tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, powstrzymuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu był to perfekcyjny sposób, by zwiększyć okres zdatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym przyjął się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o jesieni i zimie. Kwaszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Zawierają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z rzepaku czy kukurydzy.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Lecz pickle są tam chyba najbardziej lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. bakłażany, brokuły, a także owoce (przykładowo jabłka).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą bądź istotnym dodatkiem do setek potraw narodowych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych rejonach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany według typowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]