Cechy żywności ekologicznej

Cechy żywności ekologicznej

W tym miejscu odnajdziesz szczegółowe wiadomości w temacie przetworów ekologicznych.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w XX w., artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać różnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z rosnącą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni wyrobów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.

Ekologiczna żywność – z upraw nie wykorzystujących chemicznych pestycydów i nawozów

Żeby dany produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wytworzone muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez desygnowane do tego instytucje. Kluczową jednakże cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa hodowano według wszystkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie stosowali syntetycznych środków ochrony roślin ani nawozów, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy wywołują zakwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy warzywa oraz owoce mają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do organizmu ich konsumentów.

Jak powinna być oznakowana zdrowa żywność?

Żywność ekologiczna podlega ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym także w czasie przewozu oraz przechowywania. Co kluczowe, jeśli artykuł spełnia kryteria, jego producent obok typowych informacji między innymi o dacie trwałości, warunkach składowania, masie netto, miejscu produkcji ingredientów czy wartościach odżywczych, musi także obligatoryjnie podać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdki, które tworzą w kształt liścia. Poszukując żywności eko wypada zatem czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o posiadanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]